4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Φόρος με ανθρακικό!

Φαίνεται παράξενο, αλλά οι μπουρμπουλήθρες των αναψυκτικών, κοινώς το CO2, ίσως προσδιορίζουν στο μέλλον τα τέλη κυκλοφορίας και τις προμήθειες των κρατικών οχημάτων.

Στα μέτρα Σουφλιά για την απόσυρση συμπεριλαμβάνονταν η ρύθμιση για τον πράσινο Δακτύλιο και ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με την καταλυτική τεχνολογία του αυτοκινήτου (Euro 2, 3 κτλ). Πολλοί το θεώρησαν άδικο να επιβαρύνονται τα παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα, καθώς έτσι πλήττονται οι μη έχοντες, αυτοί δηλαδή που αναγκάζονται να παντρεύονται εφ’ όρου ζωής το τετράτροχό τους. Ακόμα, όμως, και με τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», ο διαχωρισμός δεν είναι σωστός, αφού δε γίνεται ανάλογα με την τεχνολογία που διαθέτει το κάθε αυτοκίνητο, αλλά με βάση τη χρονολογία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας του. Έτσι, ένα όχημα του οποίου ο κινητήρας ήταν συμβατός με τις προδιαγραφές Euro 3 ήδη, για παράδειγμα, ένα χρόνο προτού οι κατασκευαστές υποχρεωθούν να τις εφαρμόσουν, θα πρέπει να πληρώσει τα αυξημένα τέλη που ισχύουν για τα Euro 2.
Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά είχε αναφερθεί σε μια λογική φορολογίας ανάλογα με τις πραγματικές εκπομπές -ποιες απ’ όλες;- του κάθε οχήματος, όπως θα προέκυπταν από την κάρτα καυσαερίων. Υποψιαζόμαστε ότι με ένα τέτοιο μέτρο, ως διά μαγείας, την επόμενη μέρα όλος ο στόλος της Ελλάδας θα αποκτούσε μηδενικούς ρύπους... Υπήρχε, μάλιστα, η θεωρία του καλοσυντηρημένου παλιού, που θα μπορούσε να ρυπαίνει περισσότερο από ένα κακομεταχειρισμένο καινούργιο. Ωστόσο, το αν πληρούν τις προδιαγραφές τους τα κυκλοφορούντα αυτοκίνητα αποτελεί ευθύνη των ΚΤΕΟ, και όχι του υπουργείου Οικονομικών!
Τώρα ακούγεται ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να διαμορφώσει τα τέλη κυκλοφορίας με βάση το CO2. O Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων θεωρεί σωστό αυτό το κριτήριο έναντι της υφιστάμενης κλίμακας με βάση τον κυβισμό του κινητήρα, που, όπως επισημαίνεται, «έχει πάψει εδώ και καιρό να αντιστοιχεί στις περιβαλλοντικές επιδόσεις των αυτοκινήτων».
Αρκεί, όμως, το CO2 για τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος;
Ο ΣΕΑΑ θέλει οι εκπομπές CO2 να συνδυάζονται με την καταλυτική τεχνολογία, ενώ για τα παλαιότερα αυτοκίνητα, για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία για τις σχετικές εκπομπές, να παραμείνουν το κριτήριο του κυβισμού και η καταλυτική τεχνολογία. Η περίπλοκη αυτή μαθηματική εξίσωση, ό,τι λύση και να δοθεί, μην αμφιβάλλετε ότι θα είναι στη λογική της αύξησης των φορολογικών εσόδων. Από εκεί και πέρα, για να ξεδιαλύνουμε το τοπίο, ας εξηγήσουμε τι επίπτωση έχουν οι εκπομπές CO2 και τι οι υπόλοιποι ρύποι, όπως προκύπτουν από την εκάστοτε καταλυτική τεχνολογία.
Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο, ευθύνεται ωστόσο για την υπερθέρμανση του πλανήτη, και όλες οι χώρες μάχονται για τον περιορισμό των σχετικών εκπομπών. Επίσης, το ύψος του εκπεμπόμενου CO2 ενός κινητήρα δεν έχει να κάνει με την καταλυτική τεχνολογία του, αλλά αποκλειστικά με την κατανάλωσή του. Επομένως...
- Αν η κυβέρνηση μπορούσε να φορολογήσει μόνο με βάση τις εκπομπές CO2 (στην πράξη, είπαμε, δε γίνεται, γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία για τα παλαιότερα οχήματα), θα πριμοδοτούσε τα αυτοκίνητα με χαμηλή κατανάλωση (παλιά ή καινούργια), θα συνεισέφερε στον περιορισμό του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά δε θα αποθάρρυνε τη χρήση των παλιών ρυπογόνων αυτοκινήτων, που εκπέμπουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από CO, HC, NOx, σωματίδια κτλ., επιβαρύνοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες των μεγαλουπόλεων.
- Αν ακολουθηθεί η πρόταση του ΣΕΑΑ, όπου πριμοδοτούνται τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, θα είναι σαφώς προς όφελος της ατμόσφαιρας των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά θα επιβαρύνονται οικονομικά και οι κάτοχοι παλιών αυτοκινήτων που βρίσκονται στην επαρχία, όπου δεν υφίσταται θέμα ρύπανσης. Ταυτόχρονα, η επιλογή αυτή δεν αποτελεί τη βέλτιστη λύση για τον περιορισμό του CO2.
Εσείς τι θα διαλέγατε;
Πολύς λόγος γίνεται επίσης για την ανανέωση του κρατικού στόλου με υβριδικά αυτοκίνητα κάτω των 1.600 κ.εκ., δηλαδή με το εξής... ένα, το Honda Insight! Φοβούμαστε πως ολόκληρη η ετήσια παραγωγή του συγκεκριμένου μοντέλου δε θα φτάσει για να καλύψει τις ανάγκες του Δημοσίου. Το μέτρο είναι αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και η υβριδική τεχνολογία δεν αποτελεί το μονόδρομο για τις χαμηλές εκπομπές CO2. Ωστόσο, για μια πιο σωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση, πρώτα θα πρέπει να αποκωδικοποιηθεί ο γρίφος της απαγόρευσης πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Μήπως ήρθε η ώρα;_ Μ. Σ.